Hi,
Ik ben Mirjam en woon met mijn man, drie kinderen en hond in Ootmarsum. Ik werk als onderwijsontwikkelaar en voel een enorme urgentie om het onderwijssysteem aan te laten sluiten bij de ontwikkeling van kinderen en wat zij nodig hebben om hun talenten te ontplooien. Zodat zij, uiteindelijk, op basis van hun krachten maximaal van waarde kunnen zijn voor onze samenleving.
In mijn carrière heb ik verschillende rollen en functies gehad, zoals onderzoeker, docent en leidinggevende. Dit heb ik gedaan bij het Radboud UMC, de Hogeschool Arnhem en Nijmegen en 5 jaar als directeur in het basisonderwijs. Ook heb ik allerlei opleidingen en coaching trajecten gevolgd. Dit alles heeft mij gevormd en laten zien hoe ik, vanuit mijn waarden vrijheid, verbinding, authenticiteit en ontwikkeling, van waarde kan zijn voor anderen in het onderwijs.

De belangrijkste spiegel voor mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling is het ouderschap.
Bijna elf jaar ben ik moeder van drie uitzonderlijk hoogbegaafde kinderen, waarvan een met kenmerken van een dyslectisch brein, die elk op hun hele eigen manier worstelen binnen een onderwijssysteem dat gebouwd is op ‘het gemiddelde’. Terwijl er geen gemiddeld kind, geen gemiddeld mens is.
De afgelopen jaren heb ik niet alleen hen begeleid, maar ook een persoonlijke reis doorgemaakt. Hoogbegaafdheid is (deels) erfelijk. Net als andere vormen van neurodivergentie. De uitdagingen van Pim, Jet en Bo deden mij onvermijdelijk in de spiegel kijken: wat zegt hun reis over mij?
Wat zegt de reis van mijn kinderen over mijzelf?
Ik ben altijd al op zoek naar variatie. Wat voor vele anderen moeilijk kan zijn gaat voor mij moeiteloos. Wat voor anderen makkelijk gaat, kan mij volledig blokkeren. Mijn brein zoekt altijd het grotere geheel, waardoor simpele taken overweldigend kunnen voelen.
Samenwerken was niet altijd makkelijk. Ik kreeg vaak te horen ‘je gaat te snel’, ‘je bent te intens’, ‘je haalt er van alles bij, dat is te diepgaand voor nu’. Ik merkte dat mijn snelheid en scherpe analyses niet altijd pasten bij waar het team of de organisatie op dat moment stond. Ik werkte me razendsnel in, voelde feilloos aan wat een organisatie nodig had en hoorde ‘het lijkt alsof je hier al jaren werkt.’ Maar aanpassen had een prijs. Er ontstond een spanningsveld waarbij mijn grenzen en waarden in het gedrang kwamen, juist door mijn eigen aanpassen!
De afgelopen jaren stonden in het teken van ontwikkeling.
Voor mijn kinderen en voor mezelf. Om hen het vertrouwen te geven dat ze er mogen zijn, in hun kracht en eigenheid. Om hen te leren omgaan met verschillen en tegelijkertijd mijn eigen zoektocht aan te gaan. Want als ik me primair aanpas aan de wereld, hoe kan ik hen dan helpen om vanuit eigen waarden en talenten de wereld te verrijken?
Die zoektocht bracht me tot een transformatie, van waaruit ik nu leef en werk. Ik ben gestopt om mezelf aan te passen aan het gemiddelde/de norm en omarm mezelf en anderen volledig in hun variatie. Juist die grote variatie —creativiteit, sensitiviteit, motivatie — is wat ons allemaal vooruithelpt. Als we die variatie onderdrukken raken we niet alleen onszelf kwijt, maar verliezen we als collectief kracht!

Mijn aanpak
Als verbinder luister ik, onderzoek ik dieper liggende patronen in het systeem en zoek ik naar gemeenschappelijke belangen. Ik verbind het professionele met het persoonlijke, geef inzicht en help bij ontwikkeling.
Tegelijkertijd ben ik energiek, direct en enthousiast, breng snel structuur in complexe vraagstukken en kom tot de kern.
Mijn aanpak kenmerkt zich door maatwerk, overzicht & inzicht, sensitiviteit en helderheid.
Mijn ervaringen
Door mijn ervaring als directeur in het basisonderwijs, leidinggevende en docent in het hoger onderwijs, projectleider en onderzoeker verbind ik
- Wetenschap met intuïtie en ervaring uit de dagelijkse praktijk;
- Onderwijsontwikkeling met leiderschap-, team- en organisatieontwikkeling;
- Persoonlijke ervaringen en professionele impact middels systeemdenken.
Ik help leerkrachten om anders te kijken en gemeenschappelijke belangen te ontdekken. Om scherpe keuzes te maken, passend bij hun populatie leerlingen, en met impact te handelen.
Opleidingen en cursussen
- Bewegingswetenschappen MSc.
- Leiderschapsprogramma New Female Leaders, The Accelerator
- Assessment schoolleidersregister PO
- Post-HBO Educational Leadership
- Coaching persoonlijk leiderschap en verschillende retraites mbt holistische psychologie (hoofd, hart, lichaam)
- Masterclasses breinvriendelijk onderwijs en systeemdenken
- Masterclasses Large Scale Intervention (LSI)
- Opleiding actieonderzoek
- Coaching MT: leidinggeven aan een professionele cultuur