De neuro-inclusieve, toekomstgerichte school
Ieder kind, ieder mens is anders.
Maar sommige kinderen hebben anders bedrade breinen. Zij wijken op verschillende manieren sterk af van het gemiddelde — bijvoorbeeld in leerstijl, motivatie, creativiteit, zintuigelijke gevoeligheid en intelligentie. Zij hebben neurodivergente breinen, zoals bijvoorbeeld ADHD, dyslexie, autisme en hoogbegaafdheid.
Deze kinderen hebben er intens last van als het onderwijs niet aansluit bij wat ze nodig hebben. Dan kunnen ze zich overmatig aanpassen, moeilijk verstaanbaar gedrag vertonen of zelfs mentale problemen krijgen. Sommige kinderen blijven hierdoor (deels) thuis van school.
In onze samenleving hebben we juist álle breinvariaties nodig, voor innovatie, complexe maatschappelijke vraagstukken en verbinding. Zonder deze unieke talenten is onze collectieve intelligentie lager.
Kinderen moeten daarom gezien worden in wie ze zijn. Om hun talenten te kunnen ontwikkelen in een veilige én stimulerende leeromgeving. Er is ruimte nodig om anders te kunnen leren.
Als leerkracht kan je in je ontwerp van onderwijs belemmeringen voor leren wegnemen en een toegankelijke leeromgeving creëren. Alle kinderen profiteren ervan wanneer er aanpassingen zijn voor kinderen die het meest afwijken van het gemiddelde. Zo komen de unieke talenten van alle kinderen tot bloei!


— Mirjam Nijhuis-Huisjes“Als we van leerkrachten verwachten dat ze kinderen écht zien, hebben zij het óók nodig om gezien te worden. De kracht van een onderwijsteam zit in (neuro)diversiteit, kwetsbaarheid, openheid en vanuit verbinding verschillen uitvergroten. Elkaar vinden in ‘anders zijn’, dat toejuichen en daarmee fantastische rolmodellen zijn voor de kinderen. Dat is zó nodig.”
Ontdek wat ik voor jou kan betekenen
Vertel me jouw verhaal
Wil je in gesprek over neuro-inclusief onderwijs, leiderschap of team-/organisatieontwikkeling? Laten we verbinden!